TYT ve AYT’de Başarılı Olmanın Püf Noktaları
Bundan sonraki hayatınız üzerinde son derece etkili olacak üniversite sınavında başarılı olmak için konuları bilmek kadar sınavın nasıl olduğunu bilmeniz ve psikolojinizi doğru yönetmeniz de önemli.
Eğer sene boyunca stresinizi kontrol etmeyi öğrenir ve hem çalışma sürecinizde hem de sınavda sakin kalmayı başarabilirseniz aynı bilgiyle %15-20 civarında daha iyi sonuçlar alacağınızı bilmelisiniz.
Sakin bir insansanız şanslısınız. Eğer stres kontrolünüz yoksa bu konuda bir uzmandan destek alabilirsiniz. Ayrıca derslerinizi aksatmadan haftada 3-4 gün hafif egzersizler yapabilir, arkadaşlarınızla zaman geçirebilir, kitap okuyup müzik dinleyebilirsiniz. Kafanızı zaman zaman farklı konularda meşgul etmek stresinizi azaltacaktır.
TYT’de Nasıl Başarılı Olunur?
Hem sınav anında hem de sınava hazırlık sürecinde insanların içinde büyük bir korkuya yol açan TYT birkaç taktikle kolaylıkla alt edilebilir! Öncelikle bilmelisiniz ki TYT az bilgi, çok yorum sınavı. Ancak buradan bilgi olmasa da olur sonucunu çıkarmamalısınız. Sınavda var olan bilgilerinizi yorumlamanız istenecek. Bu nedenle bilgiyi yorumlayarak sonuca ulaşabilmeyi öğrenmeniz şart.
1- Bol Soru Çözmek
TYT’de dört bölümden, on farklı dersten sorumlu olmanız öğrenmeniz gereken konuları gözünüzde büyütmemelidir. Yazın başında çalışmaya başlayan bir öğrenci eylül ayına kadar tüm konuları gözden geçirebilir. Konular hakkında aşağı yukarı fikir sahibi olur.
Eylülden sonra ise yapması gereken bol soru çözmektir. Çünkü TYT sizden 160 dakikada 160 soru çözmenizi ister. Bu yüzden belli bir hıza ihtiyacınız vardır. Bol soru çözmek size pratik kazandırdığı gibi eksik konularınızı belirlemenize yardımcı olur. Kalan sürede tekrarlarla tüm eksikleriniz kapatılabilir.
TYT için soruları çözüp geçmemeyi öğrenmelisiniz. Çözemediğiniz soruları bir defter ya da dosyada toplayıp zaman zaman bu soruların tekrar üstünden geçmelisiniz ki yapamadığınız tarzı öğrenebilin. Yapabildiğiniz soruları yapıp yapamadıklarınızı es geçerseniz kendinizi geliştirmiş olmazsınız.
2- Zamana Karşı Test Çözmek
Sınava hazırlık döneminizde bir saatle çalışmanız TYT’de işinizi kolaylaştıracaktır. 160 dakikada 160 soru çözmeniz gereken bir sınava çalışırken de dakikalarla yarışmak size güç kattığı gibi sınavda zaman kontrolü sağlayacaktır.
Her ne kadar soruları çözebiliyor olursanız olun bunu size verilen zamanda yapamıyorsanız başarıya ulaşmanızın mümkün olmayacağını unutmamalısınız.
3- Konu Çalışırken Kısa Kısa Notlar Almak
Aylar boyunca çalışmak, çok fazla bilgiyi beyninizde depolamak kolay bir iş değildir. Bazen, çok iyi öğrendiğinizi düşündüğünüz bir konuyu birkaç hafta geçtiğinde unuttuğunuzu görebilirsiniz. Böyle bir durumda konu anlatımlı kitapları tekrar açıp uzun uzun konu çalışmak yerine önceden konu çalışırken çıkaracağınız kısa notlara göz atmak hem sizi daha az yorar hem de daha az vaktinizi alır.
O konuyu daha önceden zaten öğrendiğiniz için notlarınız hemen hatırlamanıza yardımcı olur. Ayrıca unutmamalısınız ki sınava hazırlık sürecindeki en önemli konu tekrar. Düzenli tekrar yapmadığınız takdirde öğrendiğiniz bilgilerin yarısından fazlasını unutursunuz. Bu nedenle günlük, haftalık ve aylık tekrar yapmanız önemli.
4- Her Türlü Kötü Psikolojiden Kaçınmak
Üniversiteye girmek için TYT’nin katkısı AYT’ye oranla daha azken, öğrenciler üzerinde yarattığı stres çok çok daha büyüktür. 160 dakikada çözülmesi gereken 160 soru olması üzerinizde bir gerginliğe sebep olur.
Sınav yaklaştıkça üzerinizdeki gerginlik artar. Bu gerginlikten uzak durabilmenin en kolay yolu sürekli gülümsemektir. Bunun sınav ile alakası ne, bu beni nasıl başarılı yapacak diye düşünebilirsiniz.
Ders çalışırken veya yolda yürürken, arkadaşlarınızla konuşurken gülümsemek üzerinizdeki stresi azaltacaktır. Bu sayede öğrendiğiniz bilgilerin kalıcılığı artacak ve rahatlık size başarıyı getirecektir.
Kötü psikolojiden kaçınmanın bir diğer yolu da kendinizi olumlu düşünmeye ikna etmektir. Çözemediğiniz sorular karşısında ‘Çok kötüyüm, hiçbir şey yapamıyorum’ demek yerine ‘Bugün yapamıyorum ama yarın yapacağım’ diyebilmek, en kötü anlarınızda bile ben iyiyim diye kendini kandırabilmek sizi kurtaracak şeylerden biridir.
Sınav anında karşılaşılan bazı sorular paniklemenize yol açabilir. Bilmediğiniz bir soru kafanızı yiyip bitirebilir. Okuduğunuzu anlayamazsınız hatta ağlamak bile isteyebilirsiniz. İşte bu kriz anlarından kurtulabilmek geleceğinizi değiştirecektir.
Böyle anlarda sırada arkanıza yaslanıp derin derin ve doğru taktiklerle nefes almak, gözleriniz kapatıp sınavın bittiğini ve iyi geçtiğini hayal etmek sizi sakinleştirebilir. Unutmayın ki size zor gelen bir soru illa ki başka insanlara da zor gelmiştir.
AYT’de Nasıl Başarılı Olunur?
1- AYT Çalışmak Asla Ertelenmemelidir
Sınava hazırlanan öğrencilerin en büyük hatası ağırlığı TYT’ye verip AYT’yi ötelemektir. Aslında TYT sizin için bir ön sınavken AYT sizin gideceğiniz üniversite konusunda en çok söz sahibi olandır. Böyle önemli yeri olan bir sınavı ertelemek yapacağınız en büyük yanlıştır.
‘TYT ye hazırlanırken AYT’ye nasıl çalışalım?’ diyebilirsiniz yapmanız gereken haftanın belli bir saatini AYT’ye ayırmaktır. Küçük küçük ve yavaş yavaş adımlarla ilerlemek AYT için en sağlam çalışma şeklidir aslında.
2-Konular Gözünüzde Büyümesin
Her branşla ayrı ayrı karşılaştığınız AYT’de bir hayli konu vardır. Çalışmaya başladığınız ilk günler korku duymanıza sebep olabilecek kadar çok. Eliniz kaleme, gözünüz kitaba gitmek istemeyebilir. İşte böyle durumlarda verimli çalışabilmek için konuların ne kadar küçük olduğu, iyi bir çalışmayla hemen biteceği düşünülmelidir.
3- Her Ders İçin Ayrı Defterler Hazırlamak
Eğer bir sayısal öğrencisi iseniz ezberlemeniz gereken onlarca formül, eşit ağırlık öğrencisi iseniz onlarca yazar ve eser vardır. Her ders için bilmeniz gereken şeylerin yazdığı defterler olması test çözerken fazlasıyla kolaylık sağlar haliyle ezberlemeniz gereken şeyleri ezberlemenizi kolaylaştırır. Bu defterler konu özeti değil de sırf bilgi içerirse daha yararlı olacaktır. Eşit ağırlık öğrencilerinin birer fihristi olması onları kurtaran şey olacaktır.
4- Asla Pes Etmemek
AYT için zaman daralırken birçok öğrencinin pes etmeye başladığı görülür. Bunun sebebi ısınan havalar, bitmeyen konular, bir senedir çalışmanın verdiği yorgunluktur. Unutmayın ki AYT bir bilgi sınavıdır. Çalıştığınız bir saat bile sizi başkalarından öne geçirecektir. AYT’yi pes etmeyen kazanacaktır.
Sınava yaklaşırken pes etmemek için çalışmaya başladığınız ilk aylarda tüm enerjinizi vermek yerine çalışma sürenizi zamanla arttırmayı deneyebilirsiniz.
5- Kendini Tanımak
Sınava hazırlanırken etrafınızdaki öğretmenler, aileniz, arkadaşlarınız size yardımcı olmak isteyecektir. Hatta bazı zamanlar ‘Bunu böyle yap, bunu şöyle yap’ diyenler bile olacaktır. Bazı insanlar size gerçekten yarar sağlarken bazıları kafanızın karışmasına sebep olabilir.
Doğru adımlarla ilerlemek için kendini tanımak çok önemlidir. Herkesin ders çalışmaktan yüksek verim aldığı saatler farklıdır. İlgi alanları farklıdır. Çalışma şekli farklıdır.
Kendinizi tanımak, kendinize neyi nasıl iyi yapıyorum, bunu neden yapamıyorum, nasıl daha kolay öğreniyorum diye sorular sormak sizi bir adım öne çıkaracak ve işinizi kolaylaştıracaktır.
6- Uyku ve Yeme Düzeni
Sınava hazırlanmak sadece ders çalışmak gibi algılanır çoğu zaman. Konu çalışmak, test çözmek gibi şeylerin yanında günlük hayatta yaptığınız şeyler unutulur gider.
12 boyunca ders çalışmak hiç şüphesiz her yiğidin harcı değildir. Herkes çalışmaya başlayabilir ama bunu düzenli bir şekilde devam ettirebilen çok azdır. İşte burada uyku ve yemek işin içine girer.
Sınava çalışan bir öğrencinin sağlam bir kafa için sağlam bir vücuda ihtiyacı vardır. Kendini her türlü hastalıktan uzak tutması gerekmektedir.
Geceleri uyumayıp ders çalışmak şüphesiz size o saatlerde bir şeyler öğretecektir ancak ertesi gün yorgunlukla ders çalışmak istememeniz sizden bir gününüzü alıp götürecek yani daha büyük bir şey kaybettirecektir.
Uyku ve yemeğinizin düzenli olması vücudunuzun yorgunluk oluşturmasına uzun ölçüde engel olacak, size güç verecektir. Unutmayın bir yazılıya çalışmıyorsunuz. Bugün çalışacaksınız, yarın da ve ondan sonraki gün de. Bu uzun süreçte yarınını düşünmek yapacağınız en doğru şey olacaktır.
7- En Önemli Püf Nokta: Hayal Kurmak
İnsanlar çoğu şeyi sebepsiz yapmazlar. Yaptıkları şeyin bir sonucunun olmasını isterler. Bu çalışma marotonu içinde bir şeylerin sizi sürekli motive etmesi gerekir. İşte burada karşımıza hayaller çıkıyor. Bir şeye odaklanmak, sınavdan sonra bir şeyi elde etme isteği çalışmaya asılmamız için en önemli şeydir.
İster sınavdan sonra gezeceğiniz yerleri, alacağınız telefonu, yapacağınız alışverişleri isterseniz de bir üniversitenin kampüsünde çimlere uzanmış arkadaşlarınızla güldüğünüzü hayal edin. Yeter ki hayal edin. Sonra da sizin hayallerinizin başkalarının gerçekleri olmasına izin vermeyin.
Atacağınız adımlar küçük ama düzenli olursa başarı gelecektir. Yaptığınız işleri yarım bırakmayın ve kendinize inanın.
Etiket:aytmatematik, doktor, eczacı, eneshoca38, geometri, hemşire, kurs, mühendislik, özelders, rehberlik, tıp, tytmatematik